Babiččina arabika & Dědečkova robusta

Drahé bytosti!

Dnes som si pre vás pripravila článok prýštiaci z môjho veľkého srdca plného zvedavosti a záľub, medzi ktoré patrí aj zdravá strava a experimentovanie s jedlom. Poviete si – a čo to má spoločné s fantasy tematikou? Strašne veľa. Priznajte sa, vždy ste chceli vedieť, čo jedia elfovia ;D A okrem toho ide o veľmi záslužnú činnosť pre každú (budúcu) gazdinku, ktorá sa neuspokojí s dookola rovnakými potravinami, ktoré ponúkajú všetky obchodné reťazce. Je tu totiž nová kategória potravín – biopotraviny. Nechápte ma zle, nepatrím medzi fanatikov, ktorí sa po krvavých kolenách plazia za všetkých, čo má nálepku „bio“ alebo „eko“. Som totiž prirodzene nedôverčivá a zároveň si uvedomujem, aký výborný biznis je táto malá nálepka na klasickej potravine. Neverím tomu preto nikdy na 100%. Ale keď som zistila, že pár metrov za domom mám predajňu s bio a eko výrobkami, neodolala som a začala som opatrne nakupovať zvláštne potraviny, kozmetiku a dokonca aj krmivo pre moju Belle Elle (also known as Eliška :)). S týmito nákupmi som začala už asi pred rokom a za ten čas som sa celkom pekne zorientovala v nových sójových omáčkach, ktoré vznikajú prirodzenou fermentáciou sójových bôbov, v olejoch zo sezamu, z konope, z avokáda, v múkach od výmyslu sveta (chutí mi najmä pohánková) a som po uši zamilovaná aj do rastlinných mliek (kto neochutnal kvalitné ryžové mlieko, nevie čo je blaho), a to všetko v bio kvalite. Pri každom nákupe som však mala strach. Nalejme si čistého elixíru, bio potraviny nie sú lacná záležitosť a nikto nechce vyhodiť 20 eur za olej, ktorý potom nebude používať, lebo mu nechutí. Snažila som sa na internete vyhľadať názory ľudí na tieto mne neznáme značky a produkty, ale nikde som nenašla nič od nezávislých „konzumentov“, všade len promo rečičky od firiem priamo spojených s výrobcom potraviny. A preto som si povedala – ha! – veď elfka môže tieto názory publikovať sama a možno, že to niekomu pomôže. A keď aj nie, dúfam aspoň, že vo vás vyvolám túžbu ochutnať niečo iné. Poďte s pravdou von – jedli ste už niekedy zázvorové keksy?

Babiččina arabika & Dědečkova robusta

Seriál o experimentovaní s novými potravinami začneme kávou. Alebo… kávovinou. Tí, čo ma poznajú, vedia, že kávu nepijem a nemám na to žiadne filozoficko-duchovné dôvody, proste je mi po nej zle. Normálne fyzicky zle, ťažko na žalúdku, zastavenie trávenia, bolesť močového mechúra a podobné šmaky. Lenže kávičkovanie je do značnej miery „spoločenská udalosť“ a takéto socializovanie sa mi už začalo chýbať, najmä keďže môj rytier je kávičkár par excellence. A tak som si pri minulej návšteve Slnečnice povedala, že skúsim nejaký „kvázi“ kávový nápoj, ktorý neobsahuje kofeín (to je moja základná podmienka, upodozrievam kofeín zo všetkého zla, ktoré sa mi po káve deje). A tak mi do oka padla Babiččina arabika a Dědečkova robusta.

Obe kávičky pochádzajú od českého distribútora BioNebio (pôvod potraviny je však v Poľsku). Možno to vidno už aj na pohľad (mimochodom, môjho Gluma kávičky hneď postavili na nohy :)), ide o instantné kávoviny, ktoré stačí zaliať prevarenou vodou a chutný „coffee-like“ nápoj je hotový. Keď som prvýkrát doniesla domov Babiččinu arabiku, už sme mali spolu s mojím rytierom za sebou pokusy s ajurvédskou kávou (niekoľkými druhmi), takže sme boli relatívne privyknutí na všelijaké čarodejné nápoje, no musím úprimne povedať, že „babička“ nám chutila asi najviac. Nie je to „silný“ (teda horký) nápoj, má oveľa jemnejšiu chuť ako akákoľvek naozajstná instantná káva a tiež jemnejšiu ako tieto ajurvédske kávoviny.

  

Keď sa nám prvá arabika minula, skočila som do obchodu zas (už so zámerom urobiť z toho článok) a kúpila som aj Dědečkovu robustu. Vo vežičke som to vyložila na stôl a rytier sa ma pýta:

„Hm a aký je rozdiel medzi babičkou a dědečkom?“ :)

Nuž, rozdiel je v zložení. Babiččina arabika obsahuje pražený jačmeň, žito a koreň čakanky, zatiaľčo Dědečkova robusta obsahuje len bio špaldu. Chutia však veľmi podobne a je viacmenej jedno, ktorú kávovinu si kúpite, na oboch si pochutíte a nevybuchne vám srdce z kofeínového šoku, ako to často hrozí mne :)  

 

Zaujímavosti:

          do hrnčeka treba dať minimálne DVE lyžičky kávoviny (to je rozdiel oproti klasickej instantnej káve, tam stačí väčšinou jedna lyžička)a šup zaliať vodou

          produkty obsahujú dva bio certifikáty, jeden európsky, druhý špecificky český (zdá sa, že každá krajina má svoje vlastné bio logo), toto sú oni:

     

(po kliku si o certifikátoch niečo prečítajte)

          kávičky sa predávajú v 100g balení, čo je paradoxne veľmi málo, lebo ak by ste si dali len jeden hrnček denne každý deň v týždni (t.j. 2 lyžičky každý deň x 7), tak vám to podľa mojich odhadov vydrží asi len dva týždne… ale ja zas nie som odborník na to, koľko vydrží normálna káva, keďže ju nekupujem a nepijem, takže možno je to normálne :D

Takže toľko. Popri písaní článku som babičkovala a moje spoločensko-rituálne potreby spojené s poobedným kávičkovaním sú uspokojené. Dúfam, že aj vaše bádateľské a že sa odhodláte dať šancu novej potravine (ale určite ju nehľadajte v Bille a spol. ;)). A jeden hrnček si dajte na zdravie svojej nesmrteľnej elfky, le hannon!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+